Do USA bez wiz. Wszystko, co trzeba wiedzieć

by Little Town Shoes
0 comment

Do USA bez wiz, czyli co to jest ESTA?
Osoba wybierająca się do Stanów Zjednoczonych musi teraz wypełnić aplikację za pośrednictwem Elektronicznego Systemu Autoryzacji Podróży (Electronic System for Travel Authorization), w skrócie ESTA.
ESTA to wstępna weryfikacja podróżnych.  Osoby bez takiego pozwolenia (bądź ważnej promesy wizowej) nie mogą być wpuszczone na pokład samolotu lecącego do USA.

Wypełniając aplikację będziemy poproszeni o szereg szczegółowych informacji na temat m.in. zatrudnienia, wykształcenia czy wcześniejszego pobytu w USA. Należy podać też nazwy swoich kont w mediach społecznościowych (taki wymóg wprowadziło prawo amerykańskie w 2016 r).

Trzeba też mieć paszport biometryczny, ważny przynajmniej 90 dni od momentu wjazdu do USA.

Kiedy trzeba złożyć wniosek ESTA?
Wniosek trzeba złożyć przez internet nie później niż 72 godziny przed planowanym wylotem.

Ile kosztuje ESTA?
Koszt aplikacji to 14 dolarow.

Do złożenia wniosku będzie potrzeba ważna karta kredytowa (MasterCard, VISA, American Express, JCB, Diners Club) lub konto PayPal – bo tylko tak można opłacić 14 USD za wniosek. Opłata składa się z dwóch części: 4 USD za złożenie i rozpatrzenie wniosku i 10 USD za zezwolenie na podróż do USA. Jeśli w wyniku rozpatrywania złożonego wniosku pozwolenie nie zostanie udzielone to opłata wyniesie tylko 4 USD.

Jak długo czeka się na weryfikację ESTA?
Z reguły kilka godzin, zgodnie z informacją na stronie ambasady każdy otrzyma odpowiedź maksymalnie w ciągu 72 godzin.

Jak długo jest ważna weryfikacja ESTA?
Jest ważna przez 2 lata i pozwala na wielokrotne wjazdy do Stanów w tym czasie.

USA bez wiz. Jak długo będzie można zostać w Stanach wjeżdżając w ramach ruchu bezwizowego?
Bez wizy będzie można przebywać w Stanach w celach turystycznych lub biznesowych do 90 dni. Przedłużenie pobytu nie jest możliwe.

Czy trzeba mieć wykupiony bilet, gotowy plan podróży składając aplikację ESTA ?
Nie ma takiej konieczność, w aplikacji jest możliwość wyboru opcji “UNKNOW”.

Co jeżeli aplikacja został odrzucona?
Jeśli autoryzacja zostanie odrzucona, będzie trzeba będzie się zwrócić o tradycyjną wizę do amerykańskiej ambasady lub konsulatu. Osoby, które chcą studiować albo pracować w Stanach Zjednoczonych (lub jadą tam na dłużej niż 90 dni) będą musiały ubiegać się o odpowiednią wizę.

Mam wizę, czy ona jest nadal ważna?
Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Do USA bez wiz a co jeżeli komuś odmówiono wcześniej wizy czy może wypełnić aplikację ESTA?
Może spróbować wypełnić wniosek, ale z reguły zezwolenia wjazdu w systemie ESTA nie otrzyma osoba, która uprzednio otrzymała odmowę wizy bądź złamała prawo imigracyjne USA.
Każda osoba, która otrzymała odmowę rejestracji ESTA może ubiegać się o wizę amerykańską w ambasadzie/konsulacie USA.

Czy studenci uczestniczący w programie Work & Travel mogą wjeżdżać do USA bez wiz?
Nie, osoby podróżujące bez wizy nie mogą uczestniczyć w żadnym z programów wymiany, ani podjąć żadnej pracy w Stanach Zjednoczonych.
Work & Travel wymaga uiegania się o wizę J-1.

0 comment
1

You may also like

Porozmawiajmy :)